[et_pb_background_plus level=»row» _builder_version=»3.21″][/et_pb_background_plus]

Sosiale relasjoner gir bedre helse og lengre liv

Vervet har en ambisjon om å øke livsgleden til beboerne gjennom en sosial utforming av bydelen i sentrum.

– Jeg tror at en levende by er en sosial by. Bærekraften i et byliv ligger på det sosiale. Vi har blitt flinke til å lage de miljøriktige løsningene, men har ikke vært like flinke på å lage de gode sosiale løsningene som gjør at folk kommer ut, sier Aasmund Bunkholt – leder i byutviklingsprosjektet Pådriv.

Pådriv jobber med nabolagsinvolvering, uttesting av nye løsninger, sosial inkludering og bærekraftig byggeri ved Hovinbyen i Oslo, og Bunkholt delte sine erfaringer under Byutviklingskveld i Garasjen torsdag.

Der var temaet «Slik får du en sosial bydel» – hvor Bunkholt hadde et innlegg, i likhet med Anniken Førde, førsteamanuensis i samfunnsplanlegging og kulturforståelse og Oddvar Skjæveland, Norges første arkitekturpsykolog.

– Det med sosial trivsel og helse henger veldig mye sammen. Sitter du mye alene inne på leiligheten din, så får du generelt sett dårligere helse. Det er godt dokumentert gjennom masse undersøkelser. Så dersom man evner å gjøre det attraktivt å gå ut, er det en av nøklene til et godt liv og ikke minst byliv, sier Bunkholt – og visste til flere vellykkede eksempler fra tiltak de har gjort i Oslo for å motvirke nettopp det.

Ser til Sardinia

På den italienske øya Sardinia har de mer enn seks ganger så mange centenarias (mennesker som passerer 100 år) som fastlandet og ti ganger så mange som i Nord-Amerika. Dette gjorde den canadiske forskeren Susan Pinker interessert.

Hun studerte den italienske landsbyen Ogliastra, og kom fram til at det var sosiale relasjoner – ansikt til ansikt – som påvirket resultatene mest, foran både det å være røykfri, kosthold og nære familiebånd.

Skape relasjoner

På Vervet kan beboerne dele alt fra hybler, biler, båter, kajakker, sykler til smørebu og verksted.

I fellesarealene vil man få tilgang til treningsfasiliteter, takterrasse, badstue, bordtennis, golfsimulator, oppholdsrom med velutstyrt kjøkken og hobbyrom, som noen eksempler.

Det investeres også mye ressurser i utearealene for å skape gode møteplasser, og i hjerte av bydelen kommer Maskinverkstedet – som vil være det naturlige samlingspunktet.

– Vervet er en ny boform for alle som ønsker seg en enklere, men også mer sosial hverdag. Vi ønsker å skape et flerfunksjonelt nabolag der man bygger gode og trygge relasjoner med som bor rundt deg, sier Alexander Uhre Mikkelsen – salgsansvarlig på Vervet.

Søker lykken i byen

Forskning viser også at folk kan bli lykkeligere gjennom å flytte til sentrum.  

Forsker Konstantinos Mouratidis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har gjennomført en spørreundersøkelse med 1344 deltakere fordelt på ulike nabolag i Oslo der befolkningstettheten var enten lav (forsteder) eller høy (sentrum). I tillegg har han gjennomført dybdeintervjuer med personer fra begge gruppene.

– Det jeg fant var at det ikke var store forskjeller i livskvalitet mellom de som bodde i sentrum og de som bodde lengre utenfor. Et overraskende funn var imidlertid at de som flyttet fra et forsted og inn til sentrum opplevde en betydelig økning i opplevd livskvalitet. De som flyttet fra sentrum og ut til et forsted opplevde ingen endring, de var like lykkelige begge steder, sier Konstantinos Mouratidis.

Han ville utforske de sosiale konsekvensene av at byene stadig blir mer kompakte.

– Det har vært en oppfatning om at sosiale relasjoner i byen er upersonlige og overfladiske, fordi folk forsvinner i mengden. Men funnene i disse studiene viser at dette ikke stemmer. Folk trives i byen, nettopp fordi samvær med andre mennesker er så lett tilgjengelig, konstaterer forskningslederen Kostas Mouratidis.

– Forlengelse av byen

Vervet har startet den omfattende jobben med å fylle næringslokalene i bydelen. Ambisjonen er å få inn originale aktører innenfor bakeri, mikrobryggeri, restauranter, kaféer og kultur. I hjertet av den nye bydelen har man bevart og restaurarert det gamle og ærverdige Maskinverkstedet fra 1911, mens nærmeste nabo er den ikoniske middelalderfestningen Skansen.

– Vi legger mye ressurser i gode fellesområder, også for de som ikke skal bo der – Slipptorget og Verftsparken skal jo gjøre dette til en spennende forlengelse av sentrum, Alexander Uhre Mikkelsen.

Meld din interesse

Fyll ut kontaktskjemaet under så din neste boligdrøm kan starte på Vervet. Du er alltid velkommen til vårt salgskontor i Skansegata 11.

E-post

post@vervet.no

Salgskontor

Skansegata 11


  Se personvernpolicy

  TA KONTAKT MED MEGLER FOR ET HYGGELIG MØTE

  Wenche E. Odden Kvamme

  EiendomsMegler 1

  Telefon: 952 12 052
  Send E-post

  Dag Little

  EiendomsMegler 1

  Telefon: +47 930 11 511
  Send E-post

  VERVET ✵ 2022